torsdag 8 september 2011

En livsform som inte ändrats på 500 miljoner år


Håller på med en performance just nu som ska handla om en puppa eller kokong och hur denna genomgår en metamorfos. Börjar fundera över vad liv är och vad som får leva och inte. Idag på nyheterna så togs det upp om grisarna. Dessa trynen som var för mig ingången i mitt arbete för djuren. Blir alldeles vansinning. Nu ska Eskil ERlandsson se till så att det kommer in 90 miljoner till bönderna i Sverige så de kan fortsätta med sina koncentrationsläger. Detta för att svenskarna inte ska köpa likdelar från andra länder. Som då är mycket billigare.

På tv visas nu "Landet Brunsås" och jag blir helt förstörd över att se hur Henrik Schyffert och andra är så korkade i sitt upplägg om mat. De försöker hela tiden legitimera att likdelarna ska vara ok att äta. Fastän de gör undersökningar i djurfabrikerna och ser hur djuren har det. Förstår inte detta. Vad får leva och vad får inte leva. Vad ska vi äta och vad ska vi inte äta? Att det ska vara så svårt för oss att förstå kopplingen till livet i sin helhet...

Försökte mig på att förstå polypernas rörelse igår genom min performance. Polyp är en zoologisk term som avser en av de former av individer som förekommer hos många arter nässeldjur.

I klassen koralldjur (anthorozoa), till exempel anemoner (actiniaria), utgörs individerna alltid av polyper, medan de i klassen hydrozoer (hydrozoa), till exempel blåsmanet (physalia physalis), kan vara antingen av medusor eller polyper.

Polypens mycket enkla uppbyggnad skvallrar om att det rör sig om ett så kallat levande fossil, en livsform som inte förändrats nämnvärt under de 500 miljoner åren som gått sedan kambrium.

Namnet "polyp" kommer av franskans poulpe, "bläckfisk" eftersom man tyckte att dessa organismer liknade dessa djur.

Inga kommentarer: