fredag 19 augusti 2011

Va fan pratar d om?

Vargjakten mummel mummel... Stor nyhet häromdan om vargjakten. Så fort jag hör ordet varg så bli jag illamående. Illamående och deprimerad. Man vet ju ungefär hur snacket går. Det är liksom ingen idé att hänga med i det stoff som utgör nyheten om vargar denna gång. Reportrarna klarar inte av att ställa rätt frågor och de felaktiga ställer de till fel personer. "Vargen", bara användadet av det begreppet vittnar om ett kallt distanserat förhållningssätt till "något" hotfullt och allmänt. Hade man bara sagt "vargarna" istället så hade det åtminstone lämnat dörren öppen för att det var "någon" specifik person som var jagad och dödshotad där ute i skogarna.

Och vilka är de sk "aktörerna" när en hel djurarts vara eller inte vara står på spel, för att inte tala om några hundra specifika individers liv står på spel? Någon sorts intresseförening borde ju finnas, i mycket likt en fackförening som ju tar tillvara de hotade jobben på SAAB i Trollhättan. Men nej någon sådan finns knappt och kontaktas definitivt av media när vargfrågan" återigen skall debatteras offentligt. Vargens fiender, de som vill utrota och mörda vargarna, de representeras av någon från Jägarförbundet. Herregud vilket vansinne. Som att representanter för de olika ultranationalistiska nazistorganisationer skulle få tillgång till media efter Breiviks dödsskjutningar i Norge? Och sas på vargarnas sida finns endast Svenska Naturskyddsföreningen. Vagarna får samsas om skyddsutrymmet med lavar, mossor och svampar. Och även där saknas ett individperspektiv med rättighetsanspråk.

Och sedan högst på parnassen sitter Miljöministern Carlgren själv. Från Syrien tillåts korrespondenterna prata om slakt, fast det ju inte är det - jämfört med vad som försigår på ett slakteri. Här i fina Sverige lullar vi in frågan, ja desarmerar den, genom att använda förskönande uttryck som "jakt", "naturskydd" och "miljö". Carlgren borde avgå, skämmas eller ännu bättre. Skicka ut honom i skogen iklädd sin famösa djurhudsjacka under den "skyddsjakt" på vargarna som garanterat kommer att ersätta "licensjakten". Han är ju ändå känd som riksdagens sämst klädde bög.

Hans kanslisvenska är helt hjärtlös. Han vågar fan i mig ingenting det ryggradslösa spektaklet. Istället för att säga rent ut att han vill mörda 100 vargar så säger han "Vi ska nå gynnsam bevarandestatus". Och sedan lyckas han på nåt sätt skylla alltihop på EU-kommissionen: "Det är en kringgående rörelse som kommissionens forcerade behandling och stelbenta tillämpning av regelverket tvingar oss till."

Centern vill bara skydda sina väljare. De i sin tur vill skydda sina slavar: fåren. Men bara för att de vill kunna mörda dem själva. Och de sk "jakthundarna"... tja det dödas väl många fler av bilarna. Men vi hör inte att jägarna vill utrota dem?




Inga kommentarer: