onsdag 13 juli 2011

Vi ska skörda medan vi kan

Ny ekologisk fiskepolitik inom EU. Den här rubriken kunde man läsa i DN igår. Det låter ju sååå bra, eller hur. All vill svänga sig med ordet "ekologiskt" eller i detta fall "ekolofiskt". En bransch kan gå i vilken supergirig riktning som helst bara de använder metaforen "ekologiskt".

Språbruket är helt absurt i artikeln av de berörda parterna. De brutala övergreppen på havets individer som snart lett till totala utrotningar beskrivs som

Maria Damanaki, kommissionär för “Affairs and Fisheries”, sade då hon presenterade förslaget att ”handling är nödvändig för att fiskbestånden åter ska nå ett hälsosamt tillstånd och kunna bevaras för kommande generationer”.– Det innebär att vi måsta hantera varje bestånd på ett klokt sätt. Vi ska skörda medan vi kan, men behålla bestånden friska och reproduktiva för framtiden. Bara under sådana omständigheter kan fiskare fortsätta att fiska och tjäna sitt leverne, sade hon.Damanaki påminde också om att européernas urval – med det nya förslaget – kommer att växa.

Låt mig tolka: Vi får inte mörda för mycket och för fort. Då har vi inga kvar att mörda imorgon. Och då kommer mördarna inte att få någon inkomst längre. Då blir det synd om mördarna. Dessutom måste offren hållas friska annars riskerar de ju att dö av sig själv och blir alltså inga offer. Och då kommer ju hela den stolta fiskmördarkåren att dö ut. Dubbelsynd om dom.
 
Levande kännande individer ses som växter som man "skördar". Samma sjuka metafor används av de som håller bin som slavar: biodlarna.
 
Människan, överdjuret på planeten jorden, behandlar de andra jordlingarna som medel. Om någon hänsyn tas till dem är det ALLTID enbart en chimär. De, de andra djuren, får aldrig vara ett mål i sig. Det är endast människans privilegium; rättfärdigad av diverse religioner och annat trams.
 
Fiskar har också känslor.
   


Döda fiskar flyter med strömmen. Och det är vi som satt dem i stolen.

Inga kommentarer: