onsdag 27 juli 2011

Oslodådet

Eller vad det nu kommer att kallas av framtidshistorikerna. Omöjligt att komma undan verkar det som. Det tar upp spaltmeter efter spaltmeter i tidningarna. Vad är det som händer egentligen. Varför bryr sig folk om detta dåd och inte andra? Misär, katastrofer, svält och krig pågår ju HELA TIDEN. Men det skedde i i vårt grannland, säger vän av pseudoempati. Närheten i tid och rum verkar var svaret på vårt korta intresse. Men även genomskinligheten, ljuset och den korta exponeringstiden. Det hela låter som någon manual för fotograferandets ädla konst. Terrordåd är korta och liksom direkt över. Det hörs liksom på namnet. Klart det finns begrepp som terrorregimer, men de får ju "hålla på" bara vi kan fortsätta idka handel med dem. Men att det tex skulle bedrivas terrorverksamhet på Umeå universitet (masstortyr i vetenskapens namn) eller på Slakteriet i Skara (massmord i kulturens namn) det skulle inte många köpa. Det är ju en långsiktig och viktig verksamhet som pågår där. Där tas det fram kunskap och livsmedel. Ja vårt lögnaktiga språk kallar det tom för att slika saker "produceras". Bägge två är dessutom stora arbetsgivare. Kort å gott: att äta korv och läsa vidare är en del av den svenska kulturen när den sas är som bäst.

Inga kransar läggs ner utanför dessa grymhetens bastioner. Inga demonstrationer sker sker där heller. Även om hederlig intellektuell verksamhet som idkas på ett universitet borde genomskåda sin egen unkenhet. Studentuppror har ju skett för mindre saker än masstortyr i det egna universitetets namn. Vilka är ursäkterna? Studenter är unga snygga och kan inte göra något för att de har tenta på onsdag. Slaktarna, ja de är ju riktiga arbetare dom. Att ifrågasätta deras massmord är att ifrågasätta hela arbetarrörelsen och facket och... Tja, man kan verka opatriotisk för att tala USA-språk.

Vi dagtingar icke med den svenska livsstilen... Nåt sånt skulle en svensk Bush ha kunnat sagt. Vem nu det skulle kunnat vara. Inte Reinfeldt, men väl en hybrid av Eskil Erlandsson och Statsministern. De ekonomiska intressen som hotas av att vi börjar omklassificera hög- och lågstatusarbeten - intressant hur speciesismen förenen alla arbetare och forskare - är för omfattande för att bara stilla titta på. Gigantiska företag tjänar pengar på att terrorisera de ickemänskliga djuren. McDonalds kritiseras mest för sitt utnyttjande av svart arbetskraft och dåliga arbetsvillkor i gemen. Men vem säger det uppenbara: att de orsakar massmord och säljer sedan kropparna som "grillat as med sås och vete". Men utgör numera en del av den svenska kulturen.

Kejsaren är naken och alla väljer det blå pillret

Inga kommentarer: