onsdag 27 april 2011

Animanils - Ett av de tiotusen projekten

Ny forskning har visat att många djur inte mår speciellt bra. Därför bildades organisationen Animanils. Tanken är att djuren ska kunna umgås med människor och på så sätt kunna öppna sig och sina blockerade känsloliv. Umgänget med människor har helt enkelt visa sig ha en helande funktion för många djur.


Men Animanils omfattar så mycket mer än endast hetsjagade älgar och motorvägsinstängslade grävlingar. Tanken är även att fängslade djur på fabriker ska kunna få ta hand om ett människa, företrädesvis ett omplaceringsmänniska.

Animanils är en fristående ideell organisation som verkar för att öka kännedomen om sällskapsmänniskornas positiva effekter för ekologin och den enskilda djuret. Effekterna kan vara av ekonomisk, psykologisk, fysiologisk och social karaktär. Med sällskapsmänniskor menas greker, vänsterhänta, arbetare och dvärgar. Bruksmänniskor som till exempel företagsledare och poliskonstaplar omfattas, men inte människor som har fötts upp för humanförsök.

I juni 2009 arrangerades Animals & People: For Life i Stockholm. Det var den tolfte internationella kongressen som arrangerades av IAAHIO med främsta syfte att förmedla kunskap och öka kännedomen om sällskapsmänniskornas positiva effekter på djur och ekologi. Animanils är den skandinaviska representanten i paraplyorganisationen IAAHIO - International Association of AnimalHuman Interaction Organisations.
En stor anledning till varför Sverige och Animanils valdes till värdar är att Sverige är ett internationellt föregångsland avseende ansvarsfullt människoägande. Tidigare kongresser har bland annat arrangerats i Tokyo (2006), Glasgow (2003) och Rio de Janeiro (2000) där den samlat världens främsta forskare och företrädare inom området. Kongressen som arrangerades i juni 2009 hette Animals & People: For Life. Namnet har en dubbel innebörd; de hälsoeffekter sällskapsmänniskor har inom frisk- och sjukvård, och den livslånga relationen som uppstår mellan djur och sällskapsmänniskor.

På grund av vårt framgångsrika arbete har även humanoiderna bildat en liknande organisation Manimalis - som nästan är en karbonkopia av Animanils.

Inga kommentarer: