lördag 30 april 2011

Vetenskapen och djuren

När en har hållit på ett tag med dessa andra-än-mänskliga djur några år så ådrar en sig vissa insikter och kunskaper. Men genom att samhället och dess medborgare och läroanstalter m.fl inte alls hänger med känns det verkligen som att ALLT står still. Övergreppen mot de andra djuren har formulerats väl av Ovidius i hans Metamorfoser redan för 2000 år sedan. Och han i sin tur stödjer sig på Pythagoras - den förste uttalade filosofen och vegetarianen - och då flyttas vi ytterligare 500 år bakåt. Filosofen Peter Singers epokgörande bok Animal Liberation kom redan 1975, alltså för 36 år sedan. Varför händer ingenting? I Sverige har den helt fördummade befolkningen satt rekord i antal indirekta djurmord. Dvs folk äter mer och mer kadaver som de betalar pengar för på Ica och Konsum.



Och en del människodjur kallas akademiker och intellektuella. De ska liksom per definition veta mer än de/oss andra. Där tanken flyga högt borde väl de grymma handlingarna mot djuren lysa med sin frånvaro, kan det tyckas, allt enligt den fina devisen: knowing wihout acting is yet not knowing. Men folk lever knappast som de lär. I ett återkommande och populärt inslag hos radioprogrammet Christer i P3 intervjuas olika kända personer i Moraltestet. Efter testet så utvärderas svaren av testets skapare moralfilosofen Bengt Brülde från Göterborgs Universitet. I en intervju om detta test sa han att den knivigaste frågorna för folk att hantera var de om andra djur; dödandet och ätandet av dem. Och han tillade att han förstod dem till fullo. Den lärde Brülde menade att det egentligen inte finns några bra argument för att fortsätta förtrycka de andra djuren som vi gör idag. Men inte ens denna visshet och insikt kunde få honom att själv att sluta äta "kött"

Nu har förenadedjur fått en förfrågan om att vara med i en vetenskaplig forskning från någon som forskar om "människor och djur". Vad säger en om det? MEN HALLÅ, 1900-talet ringde och ville ha sin antropocentrism tillbaka. Dessutom kom förfrågan från Centrum för Genusvetenskap. Om några så borde väl dom veta bättre hur en uttrycker sig på ett ickeförtryckande sätt.

unitedanimals abides...

1 kommentar:

Anonym sa...

De saktmodiga skola besitta jorden. De andra skola bespringa den.