onsdag 6 april 2011

Världshälsodagen 7/4

I dag är det Världshälsodagen. Det är WHO som hittat på den och den firas till åminnelse av Världshälsoorganisationens grundande 7 april 1950. I år är temat faran med antibiotika-resistenta bakterier. Antibiotika är ämnen som hämmar tillväxten hos eller dödar bakterier och används därför för behandling av bakterieinfektioner både hos ickemänskliga djur och människodjur. Bakterier som är motståndskraftiga mot ett eller flera sorters antibiotika kallas antibiotikaresistenta. Bakterier som är resistenta mot flera sorters antibiotika kan också kallas multiresistenta.
Det har alltså skett en ökning av resistenta sjukdomsframkallade bakterier som salmonella och campylobacter. MRSA (multiresistenta stafylokocker, även kallad sjukhussjukan) har också påvisats i stor omfattning på koncentrationsläger i flera EU-länder.
Mina tankar går till alla de grisar som råkade ut för "svininfluensa". Svininfluensa är en influensa som orsakas av ortomyxovirus endemiska för grispopulationer. Den upptäcktes först 1930 och hos grisar är den vanlig och ibland dödlig.
 
Det är det industriella system där djuren inte längre är djur utan en produkt som åter ingen ställer till det för naturen. Att nästan 20 % av alla växthusgaser kommer från djurindustrin och att det är en stor bidragande orsak till övergödning i våra sjöar och hav, det är något som de flesta känner till. Men de stora riskerna med sjukdomar som uppstår i samband med djurhållning är det få som vet. Vissa kommer säkert ihåg ”galna kosjukan” och förra fågel-influensan som hade en dödlighet på över 50%. Det är köttindustrin som är orsak till båda dessa.

Därför vill vi att du idag tänker på alla djur som får lida i djurfabrikerna fullproppade med antibiotika för ditt billiga kötts skull.


Om bara människor kunde sluta se djur som medel. Då skulle de tom bli friskare på köpet. Köttkonsumtionen orsakar miljöförstörelse dessutom. Kväveutsläpp som övergödslar skog och vatten, skogsskövling, metangasutsläpp som bidrar till växthuseffekten och förstör ozonlagret. Dessutom går stora mängder vatten, energi och mark åt för att föda upp djur.

Sent skall syndaren vakna... Humanoiderna bryr sig om de andra djuren först när deras ohälsa riskerar att bli vår egen. På WHO:s hemsida likväl som på svenska officiella sidor från Jordbruksverket och Livsmedelsverket vågar man givetvis inte ta bladet från munnen. De andra djuren finns inte med som subjekt med en egen agenda och egna liv, bara som medel för målet människan.

I en undersökning från 2007 visade det sig att 20% av de grisplågande bönderna i USA och Kanada bar på MRSA.

Inga kommentarer: