lördag 2 april 2011

cirkusarna - vi är kringresande slavägare och ni barnfamiljer älskar det?

Nu är de ute på vägarna igen... som ett vårtecken från helveteshalland.

Förbudet mot menagerier i Sverige är lika gammalt som ryska revolutionen dvs från 1917. Med ett menageri menas då "en samling av (exotiska) djur som (förs omkring och) förevisas". Dvs om du endast visar upp dem så är det förbjudet men om du lägger till förnedrande uppvisningar så går det bra? Hur har lagstiftarna tänkt om detta? Man kan ju faktiskt med fog säga att en normal cirkus (med djurslavar) per definition är ett menageri. Och alltså borde vara förbjudet. Kan inget jurist testa detta?



Den största cirkusen Maximum, utnyttjar i år bla hästar, hundar och  zebror... Glöm dem inte
Lagen säger att djur ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sätt som främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Ingen cirkus med djur på repertoaren kan leva upp till detta.

Många djurarter är redan förbjudna, till exempel rovdjur, rovfåglar, apor och giraffer, men det räcker inte.
Inga djur mår bra av att ständigt fraktas runt på vägarna och tvingas till onaturliga rörelser i en miljö med skarpt ljus och höga ljud.
Bojkotta de djurplågande cirkusarna! Det finns fantastiska cirkusar utan djur, till exempel Cirque de Soleil och Cirkus Cirkör.I många kommuner i bland annat England har man som policy att inte hyra ut mark till djurcirkusar. Varför inte göra så här också? Det finns ju andra alternativ.

Inga kommentarer: