söndag 29 maj 2011

DAGENS TRAFIKFARLIGASTE DJUR

I kvällsblaskan har de ett återkommande dagligt litet inslag som alltid börjar med "Dagens". Häromdan löd fortsättningen "... trafikfarligaste djur: Rådjuret. Av de 47475 viltolyckor som inträffade 2010 var rådjur inblandade i 36107 stycken och toppar därmed överlägset listan, visar ny statistik."

Hade jag inte levt i den sämsta av världar, den genomspeciesistiska planeten Tellus 2011, så jag utbrustit: man häpnar! Och till ytter mera visso ligger inslaget på kultursidan av alla; den tidningsdel med högst status. Där de lärda humanisterna, akademikerna och språkekvilibristerna visar upp sig i den pågående tävlingen: Sveriges skarpaste penna.

Men det bekräftar iofs min gamla tes: Naturvetarna torterar de ickemänskliga djuren med ström, droger och knivar; allt i vetenskapens namn. Medan humanisterna å sin sida tysta står bredvid och äter skulorna från de rika Molekylärbiologernas bord medan de sakta slipar sina redskap: de djurförtryckande orden.

Enligt en gammal seglivad myt på universiteten finn det en djup klyfta mellan de två kulturerna: Naturvetare och humanister. Detta är dock helt fel. Den avgrundsdjupa ravinen går som vanligt mellan de mänskliga djuren och de icke-mänskliga. De ena dödar och de andra legitimerar.

Läser man rubriken ovan kan man ju tro att det är rådjuren som sitter bakom ratten. Och inte - vilket de facto är fallet - att det är dom som är offren för ett av arten människan kommunikationspolitiska uttryck. Skulle man på kultursidan vilja gå vidare och publicera resten av topplistan? Ja då kanske de trafikfarliga människobarnen med trehjulingar ligga högt upp. För att inte tala om de trafikfarliga pensionärerna etc.

Givetvis är det ren skär lögn. Frågan borde istället tllsammans med Sex Pistols lyda - i alla 36107 fallen - Who killed Bambi?



Och "olyckor"? Om 3 stycken rådjursindivider blir överkörda i Sverige på ett år. Ja då kanske det kan klassificeras som "olyckor". Om 36 gör det så är det en tragedi. Men om 36107 gör det då är det statistik hos Transportstyrelsen.

Det är frågan om strukturella mord på kännande medvarelser på vår lilla planet. Rådjuren är inte inblandade. De förstår nog inte "bättre" vad en asfaltsväg och ett motordrivet fordon i hög hastighet kan föra med sig för konsekvensera för deras späda kroppar.

Och för att än mer språkligt distansera sig från massdödandet säger man att den andra, offret, tillhör kategorin "vilt". "Viltet" i skogarna är en sorts naturresurs, liksom oljan som driver bilarna... Och "viltet" är ett "det". Man dödar inte någon utan något. Som en maskin ungefär.

Undra om ens humanisterna tycker att det är särskilt humant att dödas av ett trubbigt stålfordon i 100 km/h?

Inga kommentarer: