torsdag 19 maj 2011

Jordlingsläger i framtiden


Det är snart dags för ännu ett djurrättsläger. Antispeciesistiskt forum. Läs mer här.
Två veckor efter drar ett Lantbruksläger igång. Jag frågar mig, var passar vi in?

Vi i förenadedjur håller inte på med rättigheter och vi håller inte på med djurförtryck. Istället jobbar vi med de icke-mänskliga djuren och lär känna dom som en del av jordriket. Tanken att vi alla är jordlingar och att vi ska få möjlighet att utveckla våra egenheter för vår egen skull. Inte för andras. Djurrättsläger handlar mest om rättigheter. Men djuren då?

Lantbruksläger handlar om hur vi ska utnyttja de icke-mänskliga djuren som slavar och att livet på landsbygden ska handla om slaveri. Inte om kärlek, jämlikhet och solidaritet.

Om vi nu ska fundera lite på var vi hamnar så ska jag först beskriva lite mer om hur ett läger skulle se ut hos oss.

Dagen börjar med att Snökaos väcker människodjuren kl 06.00 med sina klagoljud. Han vill ut. Alla andra kissar går ut då också. Människodjuren går och lägger sig en stund till. Hunddjuren lägger sig i sängen och vill gosa morgonmys.

Efter någon timma så går människo- och hunddjuren upp. Promenad med hundarna. När hundarna är ute så matas kissarna ute i trädgården. Maten sprids ut på stora ytor så de får använda sina sinnen att leta rätt på maten. Under promenaden kollas hägnet och vattnet hos hästarna.

Tillbaka till huset. Frukost till människo- och hunddjuren. Plocka fästingar, kolla tossar, kolla klorna… Efter frukost så har vi en liten föreläsning om alla involverade i förenadedjur. Vilka vi är och vilka behov vi har för att kunna leva ett liv för vår egen skull. Sedan går vi ut och jobbar praktiskt med djuren.

Efter arbetet lagar vi tillsammans en god vegolunch. Vi lär oss om hur vi kan ta hand om mat gratis. Vi lär oss olika maträtter till de icke-mänskliga djuren. Hur kan jag ge min hund mat utan likdelar?

Efter lunch blir det en föreläsning om jordlingspedagogik och zookrati. Sedan blir det praktiskt arbete på gården. Det hårda arbetet avslutas med meditation. Katten Spader har mental närvaro i ladan tillsammans med människodjuren.

På kvällen diskuteras zoosofi och avslutas med zoocialART där vi introduceras med olika konstnärliga verktyg för att lära oss hur vi kan berätta om de orättvisor de ickemänskliga djuren får utstå. Avslutningsvis tittar vi på film tillsammans med katterna och hundarna i en jättestor säng. Somnar därefter in tillsammans liggandes i sked.

I have a dream…

Inga kommentarer: