onsdag 25 maj 2011

Travsporten har fått sin största skandal

Ja äntligen har någon grävande reporter skottat sig förbi den tunna fernissa som utgörs av irriterande V75-tips och gubbslem med piskor. Någon har alltså insett att vi inte har rätt att utnyttja andra levande kännande varelser som brickor i en aldrig så folkkär "sport". Plötsligt har fjällen fallit från våra någon luttrad sportjournalists ögon och han - ja det är ju mest gubbar i den här varianten av det mångfasetterade "hästutnyttjandet" - kan nu se vidden av speciesismen. Den sensationella nyheten rör säkert att han kommit på:
- att det inte är naturligt för hästar att fraktas land och rike kring i små transportvagnar.

- att arten häst inte är designad för att springa runt runt på en grusbana dragandes en jävla vagn efter sig med en piskgubbe uppå.

- att antalet olyckor inom den sk "sporten" inte är några olyckor. Hästarna har ju inte haft något val.

- att när travolyckorna rapporteras i media så nämns oftast bara vad som hände med den hästplågande människan.

- att sk "travsport" är ett modernt slaveri som baseras på arten människas sjuka fascination för pengar.

- att många andra sk "sporter" med rötter i antiken där djur fungerar som instrument för spel och dobbel är förbjudna sedan länge: tuppfäktning, hundslagsmål etc.

- att vi är den enda djurarten på denna planet som ägnar oss åt ett dylikt grovt utnyttjande av en annan djurart.

- att många "travhästar" drabbas av knäproblem, magsår, sen- och gaffelbandsskador och inflammationer i olika leder.
Jag läser vidare i tidningen den 20 maj i en artikel av Mattias Karlsson:

"Det är den största skandalen i svensk tarvsport [medvetet stavfel] genom tiderna. Nils Enqvist borde få livstids avstängning och fängelsestraff. Han försvinner från travet lika snabbt som han dök upp."

Oj är det en gubbe som ligger bakom allt utnyttjande av hästar i Sverige?

Men nej, givetvis är allt som förut och förut och förut. Det enda Nisse från Kolmården gjort sig skyldig till är att ha dopat sina fyrbenta verktyg med lite stanozolol. Ni vet det det där ämnet som den mänskliga löparen Ben Johnson helt frivilligt? dopade sig med en gång i tiden (1980-talet).


Nisse äger en av de vinstrikaste hästarna genom tiderna. Hästen lever med slavnamnet Opal Viking. Som om hästen skulle få vara delaktig av den sk vinsten? Sportjournalisten Mattias Karlsson igen:

"Jag hoppas 'Opalen' mår bra och inte råkar illa ut på något sätt. Ingen skugga ska falla över honom."

Varför en skriva något sådant? Vilken sjuk värld lever dessa tarvjournalister i egentligen? Som att det eventuellt skulle kunna falla en skugga över ett oskyldigt barn eller kvinna som drogas och utnyttjas av någon gubbjävel där ute?

Generellt verkar hästar annars ta fram det sämsta hos människor. Folk verkar allvarligt tro att en häst måste ridas eller köras för att må bra? Att det är själva förutsättningen för hästartens existens på denna planet. Vi i förenadedjur som tar han om - och består av - hästar måste ofta ljuga för folk och säga att vi människor rider på dem för att inte dra på oss "felaktiga" misstankar.

Trav är ingen sport. Det är bara en rutten form av djurutnyttjande + pengar. Som trafficking och prostitution ungefär. 2007 fick staten in 1,3 miljarder kronor i skatt från ATG till statskassan.

Vilket politiskt parti vågar ramla ur riksdagen genom att föreslå ett förbud?

Läs mer i Djurens Rätts travspecial från 2008

Inga kommentarer: