torsdag 26 maj 2011

Gamla dödande hjältar

Klas såg inte en enda björn den dagen. Han somnade med bössan i famnen, med ryggen mot stubben. Och det gjorde ingenting.

Det gjorde det visst. Det gör det visst. Fan också. Att man inte ens ska få koppla av ens med ett fotbollsmagasin utan att det ska avhandlas en massa mordisk romantik. Senaste numret av Offside. En längre artikel av magasinets Anders Bengtsson om den gamla VM-hjälten från -94 Klas Ingesson. Rubriken: DET RÄTTA VIRKET.

Redan i första stycket sätts tonen. Scenario. "Skogshuggarn" har drabbats av dödlig blodcancer - också ett djurförtryck då det nu betyder "kräfta" - och ligger svag och illamående i sjukhussängen på Linköpings Universitetssjukhus. Med kroppen full av cellgifter är det enda Klas kan tänke på... den kommande björnjakten.. Han skulle fan i mig sitta med sin bössa ute i skogen när jakten drog i gång.

Och sedan bara fortsätter det. Det forna mittfältsproffset berättar om vilka djur han mördat i olika länder han spelat i. I Belgien var det mycket vildsvin, I England flugfiske, i Italien gråsparv och i Frankrike sjöfågel. Dessutom verkar mördandet ha varit intimt förknippat med framgångarna på planen. Inte nog med att det gick kasst i Holland, säger han. Man fick fan inte jag där. Allt är fridlyst.

Mord&Machoköret som sprids i artikeln är helt otroligt. Vem är ansvarig: Ingesson eller den yngre prisbelönte journalisten Bengtsson? Det var ju förstereporter Bengtsson som i förra numret skrev den banbrytande artikeln om när Anton Hysén kom ut som Sveriges första fotbollsbög. Så han kan ju inte vara helt ovetande om urgamla förtrycksstrukturer. Men det är ju klart, det är skillnad på levande och döda. De ickemänskliga djurens roll inom fotbollen har ju sedan urminnes tider varit att post mortem "låta" sin hud och sina muskler fungera som tillbehör och accessoar. Bollen, skorna och korven. Där har vi de 3 områden där djuren spelat störst roll inom den sporten. Idag är all bollar gjorda av syntetmataerial och även de flesta skor.

För övrigt har Peta i Tyskland nyligen gjort en undersökning om arenorna i Bundesliga. Bayern München visade sig ha bäst utbud av vegetariskt. I Sverige finns det nog inte en enda arena där de serverar annat än de obligatoriska mördade grisarna. FAN VAD DET STINKER!

På Ödeshögs IK:s hemmaarena kan man köpa certifierat Ingessonmördade vildsvinskorvar med bröd.

Inga kommentarer: