måndag 2 maj 2011

unitedanimals got one new message...

"Tja! Har ni nån flyer om er på engelska? Vi ska ordna en stödspelning för er 7 majspoorloos ockuperathus i emmen holland. Vi betalar banden lite med resten går till er."

Så kan det låta när någon gör vår vårdag... Lite helt ur intet kommer "an offer we couldn't refuse". Svårare än så är det faktiskt inte att hjälpa en djurhamn. Ge oss alla era jävla pengar =) Att sköta om nosar, mular å trynen kostar på. Det bästa är om dom får ditt liv - och då menar jag på allvar. Men folk har ju en tendens att vilja vara fria individer med allt vad det kan innebära: resor, utbildning, karriär, sociala förpliktelser, tvättider, träningar, antropocentriska kärleksrelationer... Och pengar förstås, pengar som ska användas till privatkonsumtion. Något annat vore ju skumt och direkt hotande för den kapitalistiska ekonomin och drivkraften för Reinfeldts arbetslinje. Sköt dig själv och skit i andra.

På ett möte för djurvänner som jag bevistade för några år sedan i främmande land, stod det också klart att även på ett internationellt plan hade vi kommit till samma slutsatser: Vi behöver pengar först och främst. Antal nosar anpassas tyvärr efter såna tråkiga parametrar. Många tror tex att de kan komma och hjälpa till; att det är den insatsen som behövs. Men kortare visiter som oftast dessutom tidsmässigt bestäms av besökaren är inget som är hållbart i längden. Ofta smakar det mer än det kostar. Och det är längden, hållbarheten som är ledordet i sammanhanget. Gränser som sätts av hur gamla djurindividerna blir: hästar 30 år, katter 20 år, grisar 10 år etc... Du som säger att du vill hjälpa till: har du tid att finnas där för dem hela den tiden? Det är också en gräns. Annars skicka dina pengar.

En annan fråga som blir klarare och klarare är också hur mjuka frågor som ideologi och politik blir ovidkommande. Munfrågor och annat prat blir underordnat handen och handlingen. Vi har sett det genom åren och det finns inga direkta tendenser att det håller på att ändras. Det dagliga fysiska arbetet med att bära vattenhinkar, mata och hägna står inte lika högt i kurs hos aktivister som tillfälliga weekendläger av vegokaraktär. I slutet av maj (27-29 maj) ska det tex ordnas Antispeciesistiskt forum 2011 utanför Norrtälje. Anmälan måste dock ske snarast - före den 6 maj. De fina idealen, som även anas på affischen, gör att jag blir spyfärdig. Teorier och ismer hit och dit.. Ja lägret tycks täcka in det mesta utom djuren själva och hur vi bör förhåll oss till dem. Djuren tycks ha blivit djurrättsrörelsens blinda fläck.

Även symboliken pekar i en riktning långt bort från den ideella nos-långvården. Istället för bilder på hinkar och spadar, används här de närmast arketypiska bultsaxen och slagträet. Inga verktyg vi i förenadedjur har daglig användning av precis...

Banden som ska spela i Emmen heter Vals, Mistake och The Evidence. Check it out. Emmen Holland 7 maj

Och samma dag som SMS:et ovan kom, så hittade vi igen den käraste Ramses, som varit bortsprungen i okänd terräng - han luktade parfym den gamla skälmen - i 5 månader. Nosar å Pengar... vad mer kan man begära? Jubel i busken + Heureka + Yippie.

Inga kommentarer: