fredag 10 juni 2011

knotiga gamla slavägarfingrar

Det gamla paret var inget par. De är bara gamla men fina. Ja i alla fall deras händer. Händer som har arbetat nästan ett helt liv. Syskon, numera två men till nyligen tre. En gammpojk är framliden. Men han finns med på väggarna. Guldmedaljer och diplom för prickfri mjölk under x antal år. Föreningen Svensk Mjölk står för medaljen som delas ut av självaste konungen vid en ceremoni i Stockholm. Djurförtryckarna måste belönas, varför skulle de annars hålla på...

Men som sagt dessa gamla händer... de som slitit ont, kanske besitter värken; och alldeles säkert kommer att krama kungens fjollhänder alldeles för hårt; de händerna fascinerar mig när jag ändå inte särkilt väl lyckas förstå vad de säger. Gammpojken mumlar dialektalt, lite osammanhängande och kan eventuellt förstå lite av vad vi säger. Gammjäntan hör ingenting och skriker därför ut olika saker i falsett. Men skriver små meningar åt henne och det verkar fungera. Varför har inte hon fått någon guldmedalj. Hon har säkert utnyttjat djuren lika mycket som sina bröder? Det är den feministiska frågan, som säkerligen är underförstådd i filmen Kokvinnnorna. Ja nu börja tom jag romantisera de gamla djurförtryckarna. Utnyttjar du bara lite djur så är det inte bara ok det är vackert och drömskt.

De gamla händer ledsagar oss i alla fall till torpet. Där vi skulle kunna bo. Ett fint hus med trägolv. "Han [den förra hyresgästen] rev ut alla mattor. Det var heltäckningsmattor överallt", suckar hon lätt ilsket. Vi låtsas hålla med, men fnissar bakom ryggen åt hennes upphaussande av de gamla kvalsterpresenningarna.

Ja då var det bara ett aber kvar, betet... Var skall hästarna äta och leva? All åker och äng är utarrenderad till en bonde i trakten. Vi åker dit och när någon slags förhoppning att han skall vilja dela med sig. Efter 24 timmars fundering säger han sedan bara kort. "Det blir ingenting. Jag ska ju leva på det här." RIDÅ! När vi frågar om annan mark i närheten förklarar han sedan att en annan grannbonde har tusen köttdjur och behöver all mark han kan komma över.

Slaveriet - Befriarna 3-0. Fan i helvete. All mark till nosarna. Landsbygdskamp!

1 kommentar:

Robert sa...

Har du ens sett filmen "Kokvinnorna"? Inget av det du skriver om händer i den filmen. Du har uppenbarligen blandat ihop saker.