fredag 24 juni 2011

Sillens livsmönster bör beaktas


Idag firas midsommar. Formellt firas midsommar till påminnelse av Johannes Döparens födelse, men ursprungligen var den en ren sommarsolståndsfest.

I Norge, Danmark och Finland firas det med en stor eld. I Sverige fanns säkert den traditionen också en gång i tiden. En tradition hämtad från Tyskland där dansen förlades till första maj. men på grund av klimatet så förlades dansen till midsommar i stället i Sverige. Istället dansar vi runt en fallossymbol i Sverige.

Midsommarfirandet står för kärlek och andra orakel. En tid för att drömma. "Lägg sju olika sorters blomster under kudden så drömmer du om din kärlek".

Om vi stannar där...dans runt en fallossymbol, dröm om kärleken och Johannes Döparens födelse så ter sig det mesta ganska oskyldigt. Men om vi tittar närmre på traditionen så kommer vi till den sk Midsommarfesten.

Det är årets ljusaste dagar. Detta vill vi fira genom att sitta utomhus hela kvällen och natten. Festen ska då bestå av mat och dryck. Maten består av olika sorters sill. Clupea harengus. Sillen lever på plankton och uppträder i stim i norra Atlanten och norra Stilla havet. Det finns flera olika typer av sillar. Störst är den 42 cm långa norska vårsillen som fångades i stora mängder vid Island och i Norska havet. Men den är nu nästan helt försvunnen. När sillarna vill leka då söker dom sig till kusten eller bankar i öppna havet.

Men vid midsommarbordet så pratas det inte så mycket om Clupea harengus liv i sina vattensamhällen. Där pratas det mer om vilken smak den ska ha i inläggningen och vilken av dessa smaker som passar i hop med snapsen. Matjesill och en hutt citron och dill snaps. SKÅL TA MIG FAN. Och sillindividen sväljs ner tillsammans med spriten. Till detta så mumsar du på med färsk potatis och en massa kalvmat (SMÖR).

På kvällen så går mannen i klungan fram och sätter igång grillen. "Nu är det dags för grill i grill". Tar fram likdelarna och står med grillverktyg i ena handen och spritdrinken i den andra.

Nej, nu är det dags att fixa i ordning en Midsommarmeny utan lidande och våld:

Förrätt:

En toast med kaviart, citronkräm och en dillkvist
Dryck: Flädercider

Huvudrätt:

Rödbetsbiffar på en bädd av färsk potatissallad med en pepparrotskräm
Dryck: Blåbärsdricka

Efterrätt:

Jordgubb och choklad pannakotta med en doft av basilika
Dryck: En krämig espresso

Om du vill ha lite tips på vegorecept gå in på www.vegania.net.

Under kvällen och natten iakttar du alla jordlingars möten med naturen. Du tecknar. Du skrattar. Du dansar och du älskar hejdlöst hela natten i minimalistiska rytmer av Michael Nyman.

KÄRLEKANDE MIDSOMMAR

Inga kommentarer: