måndag 20 juni 2011

Tittar på X-men filmerna...

... och inser att de egentligen handlar om de andra djuren. Många av mutanterna blir utsatta för grym tortyr med sk vetenskapliga förtecken. ("Djurförsök" måste vara den mest förskönande av alla förtryckande metaforer som används för att hålla de andra nere- Det gamla begreppet "vivisektion" betydde åtminstone "skära i något levande".)
I början av X2 filosoferar professor Xavier:

It is an historical fact, sharing the world has never been humanitys defining attribute.

Det kan nog inte uttryckas solklarare. Planeten är full av liv men vi människor vill inte dela med oss. Vi dödar och skövlar allt och alla vi kommer åt. Vi vill ha allt men mest i död form. Vi sågar ner träd för att kunna torka oss i röven; tar någon annans hud för att vår inte är tuff nog för att ha på oss när vi kör MC; smakar någon annans döda muskler och säger: "fan va äckligt denna likdel måste hettas upp och piffas upp med vegetabilier och sås för att smaka 'naturligt'".

Men inte ens de fina människovänliga mutanterna verkar fatta. Vid en rundtur på Xavier's School for gifted youngsters får vi liksom i förbifarten se att de förtrycka mutanterna själva håller sig med fångar. Under dem i hierarkin har de djuren bakom galler: ett stall med hästar.

Inga kommentarer: