torsdag 9 juni 2011

Djurrätt och djuret

Läste en artikel om waldorfpedagogiken idag. De skrev att det var en bildning om människans utveckling genom tiderna. Jag tänker då på idén om en pedagogik som inkluderar alla djur, inklusive människodjuret. En pedagogik som handlar om Jorden och dess invånare jordlingar. På engelska ”Earthlings” efter dokumentären Earthlings, där stjärnskådisen Joaquin Phoenix är uppläsare.

När tankarna om jordlingar möter tankarna om en pedagogik, som skulle ge människodjuren verktyg i kampen om en likhetsprincip mellan alla jordlingar, så får det mig att tänka på en textrad som jag fick höra idag om ”djuret”. Inom djur(rätts)rörelsen så handlar arbetet om att föra kampen mellan människodjur för de icke-mänskliga djuren. Veganerna kallar då sitt politiska arbete för "djurrätt". förenadedjur har länge propagerat för en utvidgning av detta begrepp och vill även inkludera de icke-mänskliga djuren i kampen för sin egen frigörelse. Detta har paradoxalt nog upplevts som kontroversiellt i vissa läger.

Vi är alla djur – att separera människor och djur är som att säga: "utomjordingar och människor". Vi är alla djur. Vad är det som skiljer ett människodjur från en gris? Människodjuren har utvecklat samhällen. Från början bodde dom i grottor. Om grisarna släpptes fria och fick leva sina liv som grisar så skulle de hämta ris för att skapa sina hus. De skulle använda träden som skydd och gräva gropar vid stammarna. Men människodjuren har inte låtit grisarna eller andra djurarter få utveckla sina egenheter. Istället sitter de inspärrade och utnyttjas som slavar eller mördas för att bli mat till människodjuren.

I andra sammanhang då vi pratar om djuriskhet är när vi har sex eller inte duschar två gånger per dag. ”Du är så djurisk!”, ”Du beter dig som ett djur?”. Oftast handlar det om att du beter dig på ett ociviliserat sätt. Fy fan va skönt. Jag älskar att leva ociviliserat. Helst helt utanför systemet. Vill inte vara med i systemet.

Inga kommentarer: