torsdag 3 mars 2011

Den ideella långvården

Många yrken är osynliggjorda. Oftast brukar det röra sig om sk kvinnojobb. Den hushållsnära sektorn bla. Där är det då en massa människohonor som står vis spisen och tillagar hönsbarn, grishonor, kalvhonor, älghonor m.fl. Det Kadaversvensson omnämner som "mat". VIDRIGT! Det borde egentligen heta Fonusmaterial! Generellt så har dessa jobb låg status och oftast ingen lön. Mammarollen förväntas ta hand om barnen, mannen och huset. Men där finns ju i alla fall ett slut. Barnen växer upp och flyttar hemifrån och sen kommer skilsmässan...
Nästa steg sas är när omvårdnaden av de andra människorna blivit institutionaliserad, dvs ett yrke med lön. Även där är det flest kvinnor som arbetar och alltså låg status. Högst status har då läkaren, överläkaren och kirurgen etc. Och det är i dessa grupper du hittar de flesta männen. Kvinnorna däremot är överrepresenterade bland städare, vårdbiträden och sjuksystrar; dvs de jobben med lägst status och lön.
Men även om man/en jobbar på ett äldreboende eller ålderdomshem så har man i alla fall betalt för sitt arbete. Ingen skulle idag kunna kräva något annat. Dåligt betalt men dock... Lika så är fallet med barnhem, dagis etc. (Nyligen kom det även en svensk film Kokvinnorna som romantiserar två kvinnor som mot ersättning utnyttjar "sina" fina kor. )
Så är inte fallet med hem för djur. Där är behovet från de ickemänskliga djuren sida helt enormt. Men viljan från stat och kommun är lika med noll. Alla, de 90 000 000 djur som plågas på de svenska koncentrationslägren/djurfabrikerna skulle ju behöva komma därifrån. Men till vad? Idag sponsras ju dessa koncentrationsläger istället på olika sätt av staten. Via skattelättnader, subventioner etc etc. Bönderna (aka djurplågarna) är landets ryggrad sägs det. Handlare och politiker yvs i mun på varandra om att "svenskt kött är bäst i världen" samtidigt som de säger "svenskt djurskydd är bäst i världen". Någon annan än jag som ser en lögnparadox här?
I välfärdslandet Sverige finns tydligen inga pengar till vård av djuren. Och inga pengar som skyddar djuren från svenskarna. För djuren är väl inte svenskar. Då skulle de ju omfattas av svensk lag. Djuren skulle i bästa fall kunna definieras som svenska slavar, i sämsta fall som svensk råvara.

I kapitalismens Mecka, USA, är det mycket lättare att få pengar till ideella projekt. Det ordnas sk charities och fundraisers där pengar samlas in till bla behövande djur. Ofta med kändisar i främsta ledet, som får ökad cred genom att gifva av sina miljoner. Men även företag kan donera avdragsgilla pengar till ideella organisationer.
Vad jobbar du med då, säger folk. Inom den den ideella långvården, brukar jag svara. Kanske lågstatusjobbens lågstatusjobb alla kategorier, stjärnstopp.

Inga kommentarer: