fredag 4 mars 2011

metaformenageriet

Northug är "stora stygga vargen". Nja mer som "en vallhund med fyra st får" (Sverige, Tyskland, Italien och Finland). Men slutet va inte snyggt, han är som en "gris" (Petter stannar upp på mållinjen?). Djurmetaforerna - ja visst rent rationellt och vetenskapligt så är förstås människan också ett djur - haglar runt den norske omöjlige avslutaren i herrstafetten i längskidåkning. SVT:s kommentatorer letar frenetiskt i sitt metaformenageri. Vargen har fortfarande hög(st) status men den bygger på den urgamla vanföreställningen om vargen som rovdjuret, predatorn. Och den än större vanföreställningen att arten människa är ett oskyldigt och stillasittande offer; ett bytesdjur. Idag finns det ca 150-200 levande vargar i landet - mängden perverst uppstoppade vet jag inte, men de torde vara nästan lika många. Mängden mänskliga jägare är ungefär 2000 gånger fler. Och då är inte gästjägarna från Tyskland etc. inräknade.

 

I en insändare i dagens lokalblaska står de vanliga förmätna fördomarna uppräknade:
1) Vargvännerna bor i storstan.
2) Byråkrater vill familjerna illa.
3) Det kostar för mycket för Sverige att "ha varg".
4) Vargar gör sig bäst i djurparker.
5) Vargen dödar inte enbart för att äta (implicerad ondska)

Hatet mot den andre, den som inte är som vi, är otäckt att läsa. Bör verkligen dessa insändare publiceras överhuvudtaget. Skulle hatet rikta sig mot en annan målgrupp, säg invandrare från mellanöstern eller afrika, eller muslimer; skulle tidningen låtit den passera nålsögat då? Troligen är det samma människor som röstar på Sverigedemokraterna eller mörkgröncentern som hatar vargar, Jag skulle verkligen vilja se en sådan undersökning. Rädslan på den konservativa glesbygden är påtaglig och otäck. Tro mig jag bor mitt i det. Gubbjäveln med mordbössa är en seglivad människotyp. Där har vi någon som verkligen borde utrotas. Men likväl som punken aldrig kom till Sunne, så verkar inte upplysningen kommit till de trakterna heller...

Åter till stafetten... Roligt att läsa Sverker Sörlins bok "Kroppens geni" samtidigt som VM i Oslo pågår. I dagens lopp gick ryssen Vylegzjanin upp i ledningen före Johan Olsson på andra sträckan. Kommentatorn Blomvist säger då, det jag redan åtnjutit som Sörlinsk läsefrukt: "ibland gör trötta åkare en sista ansträngning och går upp i täten för att sedan bromsa tempot och samla kraft en stund."
Är detta en metafor vi som djurvänner kan använda oss av. Gå upp i ledningen och bromsa? Jag tror att vi tyvärr är för långt efter och alldeles för otränade. Skogsmördarna är mycket bättre organiserade; är många fler; är beväpnade; bedriver dyr lobbyverksamhet (tom inne i Riksdagshusets källare med skjutövningar för de folkvalda parlamentsledamöterna). De är helt enkelt bättre tränade.

Hade gruppen som hotas varit människomedborgare hade det funnits starka sympatier hos utomstående betraktare, ja tom en påbjudan att göra motstånd; även väpnat motstånd. Att försvara sitt land mot våldsmän anses vara hedervärt. Militärteoretiker förbereder givetvis Sverige för eventuella angrepp (från Ryssland). Ett scenario är då att landet ockuperas och en en gerilla/milis måste bildas. Hur länge dröjer det innan milisen för att skydda djurmedborgarna bildas. En milis som ger igen med samma vapen som jägarna har? Drömscenariot är att denna "match" kunde ske på pacifistiskt vis i paintball. Men det är väl en naiv uppfattning. Ena sidan vill verkligen se riktigt blod!

Annars är det världsböndagen idag. Blötlägg i 12 timmar. Koka rikligt med salt. Är goda till allt. Innehåller allt protein du behöver. Save the beanleader! Save the world!

Inga kommentarer: