onsdag 2 mars 2011

vipeholmstoffee

Vi kan inte kommunicera med djuren, heter det. Och används som ett vanligt argument för att fortsätta utnyttja dem. Vi kan ju inte kommunicera mellan varandra heller. Men det verkar knappast leda till att Hemköp börjar sälja människofilé i sina charkdiskar.
Men för inte så länge sedan i den stolta demokratin Sverige var det nästan så. Ja människor behandlades som just djur. Detta var tidsmässigt OTROLIGT NOG efter 30-talsnazismen. Men många länder, däribland Sverige, hade i realiteten redan hade anammat den övermänniskoideologi som sedan Hitler å grabbarna stadfäste. Genom tyskarnas förlust i andra världskriget blev ju så denna ideologi minst sagt icke rumsren. Men några förståndshandikapppade - precis som de ickemänskliga djuren - kan ju inte säga emot forskningen framsteg tänkte de de forskare som med Medicinalstyrelsens godkännande startade det sedemera famösa Vipeholmsexperimentet. (Lyssna även på radiodokumentären.)

Detta projekt som ledde fram till sådana viktiga slutsatser om socker och karies och flourtanter och ja hela vår goda svenska tandhygien, hade en mörk baksida. Projektet som utfördes mellan 1945-1955 tvingade massor av utvecklingsstörda personer på Vipeholmsanstalen att äta mängder av en väldigt sockermättad kola, sk vipeholmstoffee.
I en doktorsavhandling om "försöket" visades tydligt att inte ens antydningar till empati fanns hos de forskare som gjorde övergreppen. Exakt samma avsaknad man kan hitta hos respekterade sk "djurförsökare" idag. Det är samma makt-är-rätt-attityd då som nu.
Vem hjälper de röstlösa? Inte universiteten i alla fall, i vars fina namn tortyren fortsätter att utföras. I går, i dag, i morgon, i övermorgon..

Inga kommentarer: